9 Ocak 2017 Pazartesi

Montessori Eğitimi / Astroidler ve Gezegenler Kartı ile Öğrenimi








Montessori uzay eğitim kartlarının türkçe versiyonu. Tek yapmanız gereken resme  çift tıklamak ve yazdırmak.  Montessori eğitiminde cevre ve cevre bilinci çok önemli. Çocuk yaşadığımız dünya ve dünyanın bulunduğu uzayı anlamak ister. Çocuk uzayı anlayarak  büyüklük,karşılaştırma,  şekil, renk, boyut,ölçme, ağırlık, hacim,  zaman,uzay, mekan, uzaklık gibi pek çok kavramı ve eşleştirme, sınıflandırma, sıralama, analiz, sentez ve problem çözme gibi birçok zihinsel işlemleri de kavramak ister.

Bu kartlar 5 yaş ve üzeri için. Altta da bu kartların açıklaması var.


İstediğiniz kadar kısmını çocuğunuz ile paylaşabilirsiniz. Ben de yeni şeyler öğreniyorum çocuğum ile birlikte. Neler derseniz; bir kaynakta; meteora yer yüzüne inince, meteorit denildiğini öğrendim. 
Çıktıyı  aldım ve sonra çocuğa bunları evde nasıl   anlattığıma gelince; drama da  "uzman rolü yaklaşımı " ile.

DRAMAMIZ

Tek boynuzlu atımız hastalandı ve sen tek boynuzlu atlar konusunda uzmansın. Ancak 6 yerden alacağımız özel maddeyi karıştırarak  iyileştirebiliriz. Kadim kitapta gideceğimiz yerlerle ilgili bilgi ve bir adet resim var. Ancak kadim kitap nerde, sence o kitabı nerden bulabiliriz diye başlayan ve  devam eden bir etkinlik ile...

KARTLAR İLE İLGİLİ BİLGİ


Asteroid

Güneş etrafında dönen ve gezegene benzer küçük cisimlere Asteroit denir. Asteroit Kuşağı, Mars ve Jüpiter'in yörüngeleri arasında kalan, asteroit yörüngelerinin en yoğun bulunduğu Güneş Sistemi bölgesidir ve Güneş Sistemi' nin oluşumundan kalan toz ve asteroitlerden oluşur. 

 1 Ocak 1801 yılında astronom Giuseppe Piazzi tarafından bir cüce gezegen olan Ceres bulundu ve yarım asır boyunca 8. gezegen olarak bilindi. Bu güne kadar en büyük asteroit olarak kalan Ceres, bu kuşaktaki maddenin %32'sine sahiptir. Ceres'ten 15 ay sonra Heinrich Wilhelm Olbers tarafından keşfedilen ikinci asteroit 2 Pallas'dır.

Daha sonra Alman astronom Karl L. Harding tarafından 1804'te keşfedilen 3 Juno ve yine Olbers tarafından 1807'de keşfedilen 4 Vesta, kuşataki maddenin %1 ve %9'unu taşımaktadır. Vesta, kuşaktaki ikinci büyük asteroit olup 2012 yılında NASA'nın Dawn uydusu tarafından ziyaret edilmiş ve incelenmiştir.
Asteroid kuşağı'ndaki asteroidlerin toplam kütlesi yaklaşık Ay'ın kütlesi kadardır.

Meteor

Gök taşı ya da meteorit, uzaydan Dünya yüzeyine düşen maddelerin genel adıdır. Dünya atmosferine ortalama olarak yılda birkaç bin gök taşı girer. Ancak bunların beş yüz kadarı buharlaşmadan, yere gök taşı olarak düşer.

Gök taşları,

Dünya atmosferine saniyede 11–72 km arasında değişen bir hızla girerler. Sürtünmeden meydana gelen ısıdan dolayı büyük bir kısmı eriyerek toz parçacıkları halinde yeryüzüne inebilir. Büyük gök taşları atmosferde gözlenebilir. Düzenli olarak her sene gerçekleşen meteor yağmurları bulunmaktadır. Bu yağmurlardan en çok bilineni ise Perseid yağmurudur.

Ceres (Cüce gezegen )

Ceres, Güneş Sistemi'nde en büyük cüce gezegendir. Ana asteroit kuşağında yer alır, Mars ile Jüpiter arasındaki en büyük cisimdir. 1 Ocak 1801 tarihinde İtalyan astronom Giuseppe Piazzi tarafından Palermo'da bulunmuştur.  Sicilya'nın koruyucu tanrıçası Ceres'in adını vermiş

Ceres, Asteroit Kuşağı'nın açık ara en büyük cismidir ve kuşağın toplam kütlesinin %32'sine sahiptir. Ceres asteroidinin yüzeyinin su buzu ve karbonat, kil gibi çeşitli hidratlı minerallerden oluştuğu tahmin edilmektedir. Ceres, taş - kaya bir çekirdek ve buzdan oluşan bir manto yüzeyi ile farklılaşmış olarak görünmektedir. Yüzeyinin altında sıvı sudan oluşan bir okyanus olma ihtimali bulunmaktadır. Yüzey sıcaklığı yaklaşık -38 °C



Kuyruklu Yıldız

Kuyruklu yıldızlar, "kirli kartopu" ya da "buzlu çamur topu" olarak anılırlar. İsimlerinde yer almasına rağmen yıldız değildirler, buz (su ve donmuş gazlar) ve (bir nedenle Güneş Sistemi'nin oluşumu sırasında gezegenlerde yoğunlaşamamış) kozmik toz karışımından oluşurlar.

Kuyruklu yıldızlar, Güneş yakınından yüzlerce geçiş sonunda (yaklaşık 500 geçiş sonunda), buz ve gazlarının tamamına yakınını yitirerek asteroidlere benzer bir görünüm kazanırlar (muhtemelen dünyaya yakın asteroidlerin bazıları ölü kuyruklu yıldızlardır.) Yörüngeleri Güneş'e yaklaşan kuyruklu yıldızların, Güneş ya da gezegenlerle çarpışma ya da oldukça yakın bir geçişle (özellikle Jüpiter'e yakın geçerlerse), Güneş Sistemi dışına atılmaları olasılığı vardır.

Vesta

4 Vesta Asteroit Kuşağı'nın ikinci büyük gök cismidir. Ortalama çapı yaklaşık 530 km ve tahminî kütlesi Asteroit Kuşağı'nın toplam kütlesinin yaklaşık 9%'udur. Vesta en parlak asteroittir ve Güneş'ten en uzak olduğu nokta Ceres'in Güneş'e en yakın olan uzaklığından çok az fazladır.

 Vesta Alman gökbilimci Heinrich Wilhelm Olbers tarafından 29 Mart 1807'de keşfedilmiştir. Asteroitin adını tanınmış matematikçi Carl Friedrich Gauss Roma ev ve aile tanrıçası Vesta'ya ithafen vermiştir.

Vesta, 2012 yılında NASA'nın Dawn uzay aracı tarafından ziyaret edilmiştir.

Meteorit

Gök taşı ya da meteorit, uzaydan Dünya yüzeyine düşen maddelerin genel adıdır. Dünya atmosferine ortalama olarak yılda birkaç bin gök taşı girer. Ancak bunların beş yüz kadarı buharlaşmadan, yere gök taşı olarak düşer.

Gök taşları, Dünya atmosferine saniyede 11–72 km arasında değişen bir hızla girerler. Sürtünmeden meydana gelen ısıdan dolayı büyük bir kısmı eriyerek toz parçacıkları halinde yeryüzüne inebilir. Büyük gök taşları atmosferde gözlenebilir. Düzenli olarak her sene gerçekleşen meteor yağmurları bulunmaktadır. Bu yağmurlardan en çok bilineni ise Perseid yağmurudur.



"Bir kaynakta yere inmeyi başaranlara gök taşı denildiği yazıyordu" Wikipedi den aldım bilgileri

1 yorum:

  1. ÇOK GÜZEL BİR PAYLAŞIM OLMUŞ CANISI. GEÇEN AY KREŞTE UZAYI İŞLEDİLER. NELER ÖGRENMİŞ PRENSİM ANLATINCA ŞAŞIRDIM.BU KARTLAR İYİ OLACAK.

    YanıtlaSil