29 Aralık 2016 Perşembe

Montessori yardımcı materyali "notalı el zilleri " nedir ?

 Montessori öğrenin metodunda müziğin yeri nedir. Montessori de müzik öğrenimi ne şekildedir. Montessori öğreniminde ses kutularının, dik el zillerinin yeri büyüktür.
Ses kutuları ile ilgili daha doğrusu ev yapımı ses kutuları ile ilgili daha önce bilgi paylaşımı yapmıştım. Gelelim montessori diğer alanlar olarak bahsi geçen ziller e. Bunlar notalı zillerdir. Ufak bir sopa ile  alındığı zaman farklı ses tonları çıkaran dimdik zillerdir. Ben ilk kez bu materyali nasıl mı keşfettim Terry Maillerinin 1989 yılı basımı Montessori ve Çocuğunuz Ana-baba el kitabi " sayesinde.

Bunlar seslerin birbirine uyumunu sağlamakta bir " hissetme "  egzersi olarak kullanılmalarının yanı sıra müzikte ses perdesinin temel esasları , ses egitimiminin öncüllerini, kompozisyonu ve çocukların düzeyine uygun basit çalgıları çalmak için de kullanılır. Metal ya da tahtadan olabilir.

  • İnternette "  notalı el zili " olarak aratırsanız bu ürünlere rastlayabilirsiniz. Metal ve tahta olanı mevcut. Renkli ve renksiz olanları var. Montessori de iç ritm bu kadar önemli iken çocuğun ritm aletlerinden uzak kalması beklenmemeli diye düşünüyorum. Gelelim bu notalı el zilleri nasıl kullanılıyor
  • Her sınıfta iki adet bulunan bu ziller tıpkı ses kutusu gibi tek tek çalınarak aynı olanın bulunması isteniyor. Montessori sınıflarında boyasız olan tercih ediliyor.
  • Notalı el zilleri ses sırasına göre dizilim yapılıyor.
  • Sesler tanınıyor
  • Basit müzik parçaları çalınıyor
Müzikte ses perdesinin esasları çocuğa tanıtılıyor. Bu nota zilleri montessori  "bilmece haritaları " , " doğa kartları " gibi diğer alanlar destekleme merhametindendir. Mutlu kalın...

1 yorum: