29 Nisan 2014 Salı

5. Ay Sosyal - Duygusal Gelişim Alanı Etkinlik Planı



Gelişim Göstergesi:
  • 5.1. Yumuşak sese ve gülümseyen yüze, gülme, mutlu sesler çıkarma gibi davranışlarla tepki verir.
Öğrenme Süreci
  • 5.1. Yetişkin, bebekle sevecen, yumuşak ses tonu ve gülümseyen yüz ifadesi ile sık sık konuşur. Bebekten yetişkinin yüz ifadesine uygun olarak gülmesi beklenir. “Gel benim güzel kızım/oğlum” diyerek kollarını uzatır. Bebekten gülme, mutlu sesler çıkarma, elini uzatma ve kucağa alınma davranışı sergilemesini bekler
                                                                       
    Özel Gereksinimli Bebekler İçin Uyarlama
    • 5.1. Yetişkin özel gereksinimli bebekle göz kontağı kuracak şekilde karşı karşıya oturmalı ya da bebeği kucağına almalıdır. Bu sırada yumuşak bir ses tonuyla bebeğe ismiyle seslenip ona gülümsemeli, “Canım, güzelim, yavrum” gibi sevgi ifade eden sözcükler kullanmalıdır. Bu uygulama normal gelişim gösteren bebeklere göre daha sık tekrar edilmelidir.
    Açıklama
    • 5.1 Bebeğin tüm ihtiyaçları ve oyun gereksinimi gülümseyerek, göz teması kurarak ve yumuşak bir sesle konuşarak karşılanmalıdır.
    • Bebek kucağa alınmak istemiyorsa veya alındığında ağlıyorsa bu durumun süreklilik gösterip göstermediği izlenmelidir. Devam ederse bir uzmana başvurulmalıdır.

    Değerlendirme
    • Kucağa gelme isteğinin olup olmadığına ve sese, müziğe; ses çıkarmaya, gülmeye, hareketlere çocuğun tepki verip vermediği izlenir. Gelişim izleme formundaki ilgili aylara ait maddeler gözlenerek değerlendirilir. Değerlendirme sonuçlarına göre öğrenme süreçlerinde gerekli görülen düzenlemeler yapılır.
    Bu etkinlikler ve gelişim çizelgesi milli eğitim bakanlığı eğitim programından. Tüm ayların bilişsel, ince-motor, kaba-motor, sağlık, dil, sosyal-duygusal  amaç ve kazanım ve etkinlik  listesi için buraya (Çocuğunuzun gelişim farklılıkları olabilir. Yazılanlar bilgi amaçlıdır. Kesinlik içermemektedir. Lütfen çocuklarınızla ilgili önemli  konularda sadece konunun uzmanlarından bilgi ve yardım alınız.)

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder