28 Nisan 2014 Pazartesi

3. Ay Sosyal - Duygusal Gelişim Alanı Etkinlik Planı


Gelişim Göstergesi:
  • 3.1. Farklı jest ve mimiklere tepki verir.
  • 3.2. Sesli güler.
  • 3.3. Tanıdık durumlara tepki verir.
Öğrenme Süreci
  • 3.1. Yetişkin, bebeği kucağına alır. Bebekle göz teması kurarak; ses, jest ve mimiklerini değiştirerek bebeğe işitsel, dokunsal ve/veya görsel uyaranlar verir. Bebeğin gülümseyerek, el ve kol hareketleri ile tepkiler vermesini bekler.
  • 3.2. Yetişkin, bebekle göz kontağı kurar. Çıngırak, el kuklaları, oyuncak bebek gibi işitsel-dokunsal uyaranlar kullanarak bebeğin dikkatini çeker, gülerek tepki vermesini sağlar.
  • 3.3. Yetişkin, bebeğin görme alanı içinde onun ihtiyaçlarını gidermek için bir takım hazırlıklar yapar. Bu hazırlıkları yaparken bebek ile göz teması kurarak yapılanlarla ilgili konuşur. Karnı acıktığında beslenme şekline göre biberona ya da anne sütü alıyorsa anneye, banyo saatinde küvetine, havlusuna gülümseyerek, el kol hareketleri ve cıvıldayarak tepki vermesi beklenir. Yetişkin, bebeğin görme alanı dışında iken bebeğe seslenir, bebeğin tepkilerine dikkat eder ve konuşarak bebeğin yanına
                                                                       
    Özel Gereksinimli Bebekler İçin Uyarlama
    • 3.1. Yetişkin özel gereksinimli bebekle göz kontağı kurarak, mimiklerini ve jestlerini (özellikle de ellerini) değiştirerek, farklı sesler çıkarmalıdır. Özel gereksinimli bebeği kucağına alarak, onun görüş alanı içine girerek uygulamayı sık sık tekrar etmelidir.
    • 3.3. Görsel ve işitsel uyaranlara tepki veremeyen özel gereksinimli bebekler için uygun uyaranların verilmesi gereklidir.
    Açıklama
    • 3.1. Yetişkinin verdiği uyaranlar karşısında bebek artık bilinçli olarak gülümsemeye (sosyal gülümseme) ve tepki vermeye başlar.Bebeğin, yetişkinin uyaranlarına karşı gösterdiği tepkiler ve bu tepkilerin neler olduğu gözlenir ve kayıt edilir.
    • 3.2. Bebek çevresel uyaranlara bilinçli tepki vermeye başlar. Bunun en önemli göstergelerinden biri de sesli gülmedir.
    • 3.3. Bebek, bakımını yapan ya da sıklıkla kendisiyle ilgilenen kişilerin sunduğu duruma/nesneye ses ve hareketlerle tepki verir. Bebek, tanıdığı kişilerin seslerine gülme, ses çıkartma, el-kolunu hareket ettirme gibi tepkiler verir.

    Değerlendirme
    • İlk dört ayda reflekslerinin görülüp görülmediği izlenir. Sosyal gülümseme ve gülmenin başlayıp başlamadığı izlenir. Gelişim izleme formundaki ilgili aylara ait maddeler gözlenerek değerlendirilir. Değerlendirme sonuçlarına göre öğrenme süreçlerinde gerekli görülen düzenlemeler yapılır.
    Bu etkinlikler ve gelişim çizelgesi milli eğitim bakanlığı eğitim programından. Tüm ayların bilişsel, ince-motor, kaba-motor, sağlık, dil, sosyal-duygusal  amaç ve kazanım ve etkinlik  listesi için buraya tık tık. (Çocuğunuzun gelişim farklılıkları olabilir. Yazılanlar bilgi amaçlıdır. Kesinlik içermemektedir. Lütfen çocuklarınızla ilgili önemli  konularda sadece konunun uzmanlarından bilgi ve yardım alınız.)

    2 yorum:

    1. Ne çok beklemiştim bilinçli gülmesini:)O günler geldi şimdi aklıma,çook şekerlermiş çok:)Sen nereye onlar orayaymış:)

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. ben de acaba bilinçli, mi yoksa ben mi bilinçli olduğunu düşünmek istiyorum diye düşünmüştüm :))

        Sil