30 Nisan 2014 Çarşamba

12. Ay Sosyal - Duygusal Gelişim Alanı Etkinlik Planı



Gelişim Göstergesi:
  • 12.1.Başkalarının ilgisini çeken davranışları tekrar eder.
  • 12.2.Bağımsız hareket etmek ister.
  • 12.3. Hoşuna giden hareketleri tekrar tekrar yapar
Öğrenme Süreci
  • 12. 2. Yetişkinin denetiminde bebeğin bulunduğu ortamda özgürce hareket etmesi sağlanır. Eli tutularak yürüyüş yapılır. Yürüyüş esnasında nesnelere dokunmak ve oynamak istediğinde izin verilir. Elini bırakıp yürümek istediğinde olası tehlikeleri önlemeye dikkat edilerek fırsat verilir.
                                                                       
    Özel Gereksinimli Bebekler İçin Uyarlama
    • 12.2. Fiziksel yetersizliği olan bebek için gerektiğinde fiziksel yardım sağlanarak bebeğin hareket etmesine fırsat verilmelidir.
    • 12.3. Yetişkin, bebeğin tekrarlamaktan hoşlandığı hareketlerden oyun yaratır. Bebeğin tekrarlayabilmesi için olanak sağlar. Bebeğin hoşuna giden çeşitli yüz ifadelerini, sesleri, canlı varlıkların hareketlerini yaparak onun da denemesini ister
    Açıklama
    • 12.1. Yetişkin bebeğin dikkat çekmek amacıyla yaptığı olumlu davranışları, çıkardığı sesleri izlemeli olumlu tepkiler vermelidir. Sosyal ortamlarda bebeğin bu davranışları tekrar etmesi desteklenmelidir.
    • 12. 2. Yürümenin başlaması ile birlikte bebeğin etrafı keşfetme isteği başlar. Bu nedenle tek başına nesnelere dokunarak, tadarak tanımak ve öğrenmek ister. Bebek bu dönemde yalnız bırakılmamalıdır. Bağımsız hareket ettiği sırada düşme ve çarpma gibi kaza ve tehlikelere karşı önlem alınmasına özen gösterilmelidir.
    • 12.3 Bebek, yapmaktan hoşlandığı hareketleri tekrar etmek ister. Yetişkin
    Değerlendirme
    • Tanımadığı kişilerden utanma, kendisi ile yakın iletişimi olan kişiler yanından ayrıldığında ağlama, sosyal iletişim kalıplarını kullanma, hoşuna giden davranışları tekrarlama gibi davranışların olup olmadığı izlenir. Gelişim izleme formundaki ilgili aylara ait maddeler gözlenerek değerlendirilir. Değerlendirme sonuçlarına göre öğrenme süreçlerinde gerekli görülen düzenlemeler yapılır.
    Bu etkinlikler ve gelişim çizelgesi milli eğitim bakanlığı eğitim programından. Tüm ayların bilişsel, ince-motor, kaba-motor, sağlık, dil, sosyal-duygusal  amaç ve kazanım ve etkinlik  listesi için buraya tık tık. (Çocuğunuzun gelişim farklılıkları olabilir. Yazılanlar bilgi amaçlıdır. Kesinlik içermemektedir. Lütfen çocuklarınızla ilgili önemli  konularda sadece konunun uzmanlarından bilgi ve yardım alınız.)

    5 yorum:

    1. Canım sen çocuk gelişimi öğretmenimisin? Bunlar gerçekten çok değerli ve güzel bilgiler

      YanıtlaSil
    2. Nihalcim eşleşme için senin maile dönmeni bekliyorum..
      Umarım iyisindir, bi sıkıntı yok değil mi?
      en kısa sürede cevap verirsen sevinirim :)

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. bizimki biraz rahatsız dı biraz biraz toparlıyorlar

        Sil
      2. canım bebişler biraz rahatsızdı kusura bakma dönmediğim için

        Sil