13 Kasım 2013 Çarşamba

Kızımla Balkon Bahçemiz


 Balkonda minik bir bahçe yaptık. Kızımla birlikte bir sürü sebze ektik. Sulama işini genellikle kızım yapıyor.  Anne suya ihtiyacı var diyerek, eline hortumu alıp, suluyor. Kardeşinin uyuduğu zamanları tercih ediyoruz. Toprakla uğraşmak çocuğu sakinleştirir, sabrı, emeği öğretir. Son bahar sebzelerini öğrenir. Montessori faaliyetlerinden birisi de budur.


 Bu mor lahanamız. Alttaki marulumuz. İkişer tane diktik. Mor lahananın hendi içine nasıl katlanıp mor lahana haline geldiğini görmesini çok istiyorum. Kısmetse alttaki resimdeki marulun da  nasıl büyüdüğünü görürse çok mutlu olacağım.



 Alttaki resimde bal kabaklarımız var. Biraz büyüsün, yapraklarını toplayıp sarmak istiyorum. Bal kabağımız çiçek verirse de süper olur.Araya çiçek dolması da koyarız. Kızımın eline makas verip, onun bal kabağı yapraklarını toplamasını sağlamak istiyorum.


 Soğanların bir kısmını yeni ektik, birazı daha önce. Bizde bir gelenek var, kışlık soğanı, patatesi halden çuvalıyla alıyoruz. Sonra onları ayıklayıp karton kutulara koyup direkt güneş görmeyen yerlere koyuyoruz. Hem bereketli hemde fiyatı uygun oluyor. Ayıkladığımız soğanlardan birazını önceden ekmiştik, onlar erken çıktı. Şimdi çok küçük çıkanları kızımla birlikte dikiyoruz, ara ara kontrol ediyoruz ne kadar büyümüş diye.


Bunlarda ısırganlarımız. Aldığım yabani ısırganların ilk yıkama suyunu hep aynı saksıya döktüm. Şimdi ısırgan saksım var. Bir kere bitti mi her sene kendini yeniliyor. Koparıp, makasla kesip, çocukların  çorbalarına koyuyorum. Yararlı bir bitki bence.


Kendi kendine biten domatesimiz. Kızımla merakla bekliyoruz. Meyve verecek mi vermeyecek mi ? Domatesin yapraklarını kokluyoruz bazen. Doğal domatesin yaprakları bile harika. Mis gibi kokuyor.


Bu da ektiğimiz dere otumuz.Araya maydanoz tohumu da ektik. Maydanozlar daha erken çıkacak gibi. Karışık dikme edenimiz, tüm tohumların eş zamanlı büyümediğini kızıma göstermek



 Süs biberi ve reyhanımız da var. Kızım süs biberlerini uzaktan seviyor.Birde şöyle bir sınıflamamız var, Yaprağı kokanlar ve kokmayanlar. Her birinden bir yaprak koparıyor, sonra kokanları ayrı bir yere yaprağı kokmayanlar bir yere. Mesela domates, lavanta, nane, domates, reyhan yaprağı kokanlar. artık kızım çok şükür , bu hangi bitki deyince genelde  ismini söylüyor. Bu sayede sebzeleri de tanımaya başladı.



Nanemiz çok güzel. Satın aldığınız nanelerin dip kısımlarını dikerseniz, nane çıkıyor, hemde dipler araya gitmemiş oluyor. Şu sıralar saksılarda bir dip temizliği planlıyoruz. Kızıma plastik bir eldiven bana da bir tane. sonra gelsin yabani ot temizliği. Balkonumda bunların haricinde gül, yasemin, defne, urum dudu, ateş çiçeği, muz gibi bitkilerimiz var. Bahçeli eve geçene kadar balkonla idare edeceğiz galiba. Mutlu kalın...

10 yorum:

  1. ne güzel bir bahçe bu böyle,çok imrendim.şu mor lahananın katlanmasını izlemek benim de ilgimi çekti şimdi:)ellerinize sağlık canım keyifle toplayın mahsullerinizi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler canım. İnşallah sağlıkla toplayabiliriz onları. Bebişlerim kendi elleriyle yetiştirdiklerini toplar

      Sil
  2. Siz balkonu baya bahçe haline getirmişsiniz... Ne güzel bir etkinlik olmuş. Sanırım şehirde büyüyen çocuklar ne sebzeleri ne de neyin ne yaprağı olduğunu biliyor... Buna bende dahil malesef :( Eşim çok meraklıdır bahçe işlerine. Eminim kızına öğretmek için elinden geleni yapacaktır. Kızımla beraber ben de öğreneceğim bu işleri :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evde bir kişinin bilmesi yetiyor zaten. Bulaşıcı bir şey, sonra vazgeçilmez oluyor. Bir süre sonra ürettiklerin değil yaşanılan süreç önemli hale geliyor. Ve bir şeyler üretmenin coşkusu

      Sil
  3. Ne kadar şanslısınız, bahçe yapabilme imkanına sahip olmayı çok isterdim ben de..

    YanıtlaSil
  4. süper bişiy yapmışsınız.. keşke bizim balkonumuzda büyük olsaydı.. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah sizin de büyük balkonlu bir eviniz olur.8-10 metrekarelik bir balkonumuz var. Keşke şöyle kocaman bir bahçem olsa hayırlısıyla

      Sil
  5. ellerınıze saglık. benım ekme bıcme ıslerınden hıc anlamasam bıle cok hosuma gıtı resımler. Hepsı olgunlasınca afıyetle yıyın ıns

    YanıtlaSil