23 Ağustos 2013 Cuma

Sigara içenler etrafına ışık saçıyor !



Sigara içen  anne ve babalardan bir kısmı, sigarayı onların yanında içmediğikleri için, çocuklarına zarar vermiyorum diye düşünebilirler. aslında gerçekten öyle mi? Sigaranın normal zararları haricinde benim yeni öğrendiğim bir zararı daha var, 'RADYASYON !' Onu sizinle paylaşmak istedim.

Şimdi biraz teknik yazacağım.'Normalde günlük hayatta bir insanın   en fazla alacağı doz hızı sınırı  1,5-2 milisievert'tir. sigar içenin yaydığı doz hızı 106 milisi evert olacaktı. Yani yıllık sınırın 100 katı. 
Sigara sonucu vücutta oluşan yıllık etkin doz 8,8 mSv, deniz düzeyindeki bir yerleşim yerindeki doğal4 radyasyon dozunun neredeyse 4 katına yakın (8,8/2,4 = 3,7). Yani günde 20-40 adet arası sigara içen kişi, yılda 250 adet akciğer filmi çektirmiş kadar radyasyon alıyor.




 Doğal radyasyon dozuna ek olarak, yapay kaynaklardan halk için izin verilen üst sınır değer ise kişi başına yılda 1 mSv.(nükleer enerji bilgi platformundan alındı Yazının hepsine ulaşmak için buraya tık tık ) Yani normal değerin 8.8 katı radyasyon alıyorsunuz. Ve bunu çocuklarınıza taşıyorsunuz. Hele hele emziriyorsanız normalin 8.8 katı radyasyonu bebeğinizin sütüne karıştırıp, ona içiriyorsunuz demektir.

Şu şekilde düşünebilirsiniz, her şeyden radyasyon alıyoruz, ama önemli olan bebeğimizi ve çocuklarımızı en az radyasyona maruz bırakmak değil mi ?
“Oxford Journals Nicotine & Tobacco Research” dergisinde yayınlanan makaleden çıkan sonuçlar :
  • 1 kg tütün 210 ile 1360 Picocurie radyosyon içermektedir.
  • Pasif içicilerde %30 civarında bu radyasyondan etkileniyorlar.
  • Günde  20 ile 40 sigara içen bir kişi, yılda 250 akciğer rontgeni çektirmiş kadar radyosyon alıyor.
  • Yaplan radyasyon öçümleri, bronşlarda biriken radyoaktif maddenin, akciğerin diğer bölgelerinde biriken radyoaktif maddeden 100 kat daha fazla olduğunu göstermiştir.
  • Polonium 210 isotopunun yarılanma süresi 138,4 gündür.Bir sigaradan alınan radyasyonun yarısı, ancak 4,5 ay sonra kayboluyor.
  • 10 yıl sigara içen bir kişi vücuduna yaklaşık  olarak 80 rem civarında bir radyosyon yükleniyor ki, bu kötü huylu bir tümörün oluşması için yeterli miktar( kaynak için buraya tık tık)
Mutlu ve sağlıklı kalın...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder