27 Temmuz 2013 Cumartesi

Alçı ( Paris Plaster) Kalıbla Hayvan Hazırlamanın Püf Noktaları


İhtiyacınız olan malzemeler: Karışım kabı, su, karıştırıcı. Alçıyı kaba koymak için bir  kaşık,  kalıplar. Alçı hazırlarken mutlaka altına koruyucu bir şey serin. Yoksa ortalık berbat oluyor.Birde çocuklarda uzak, mümkünse uyuduğu yada evde olmadığı saatlerde hazırlayın. 



 Alçıyı döktüğünüz kalıpları, işiniz bitince bekleteceğiniz alana da, gazete benzeri şeyi önceden koyun ki, bir kere de işiniz bitsin. Ben önceden önce alçı sonra üzerine su koyuyordum. Sonra bir heykeltıraştan öğrendim ki doğrusu önce su, sonra üzerine alçı imiş. Böylece topaklanma en aza iniyor ve daha homojen bir karışım elde ediyorsunuz. Az az alçı tozu ilave edip sık sık karıştırmak gerekiyor.


 Mümkünse elinize bir plastik eldiven geçirin. Çünkü elleri tahriş ediyor, kurutuyor. Bir de tozun göze kaçmamasına dikkat. Kaçarsa bol su ile yıkamak lazım. Kıvamı ise bayağı  katı bir süzme yoğurt gibi olacak. Karışımın rengi suya girince kirli beyaz gibi oluyor ama kuruyunca tekrar beyaza dönüyor.  


Normal alçı yada saten alçı dedikleri alçıyı kullanıyorsanız, alçı hemen kurumuyor. Sakin sakin kalıplara dökebilirsiniz. Kalıplarda kuruması da 1-1,5 günü buluyor. Ama kartonpiyer alçısı yada medikallerden aldığınız alçılar 3-5 dakika içinde kuruyor. Bu alçıları kalıplara dökerken eliniz çabuk tutun. Daha karıştırayım derken donabiliyor. Onların kuruma süresi de daha kısa. 


Kartonpiyer alçısının içinde kireç gibi bir malzeme daha ilavesi olduğunu iç mimar bir arkadaşımdan öğrendim. Çıplak elle kesinlikle hazırlamayın.
Satın alırken çabuk kuruyan alçı, orta derecede diye talep edebiliyorsunuz. Alçı ile ilgili püf noktası( bu bilgi lisedeki resim iş öğretmenimden tiyodur) alçı çabuk kurusun istiyorsanız tuz ilavesi ile karışım hazırlanabilir yada alçı yavaş kurusun istiyorsanız limon suyu yada sirke ilave edebilirsiniz. Birde en önemlisi hep tek yöne karıştırmak lazım. Tıpkı krep hamuru gibi : ) Kalıplara döktüğünüzde kontrol edin. İçinde hava kalabiliyor. Bu da şeklin tam çıkmamasına neden oluyor. 


Kalıpların dışına da alçı gelse de sorun değil. Kuruyunca alçı  dökülüyor ya da bıçak yardımıyla şekil verebiliyorsunuz. Kalıpları kurumaya bıraktıktan sonra yerinden çok hareket ettirmeyin çatlayabiliyor. Evinizde varsa eğer 1 çay kaşığı arap sabunu 1 çay kaşı gaz yağı yada zeytinyağı ve 2 tatlı kaşığı suyu  karıştırın. Bu karışımı   kalıbınıza (alçıyı dökmede önce) pamuk yardımı ile sürün. Kalıptan hem kolay çıkar hemde görünümü çok daha güzel olur.


En önemli şeylerden biri de hazırladığınız kalıpları yazın çok sıcak günlerde güneşe koymayın, alçı çatlıyor. Tecrübe resmim aşağıda : )  Gölgede kuruması gerekiyor.


Alçını kilosu 1 tl civarı. Tekli alçı kalıpların fiyatı kırtasiyede 50 kuruştan başlıyor. Hayvanlar var, kelebekler, var, çiçekler var çizgi film karakterleri var, çocuğunuz ne boyasın isterseniz. Benimkilerin yaptığı alçı hayvan boyama etkinliğini görmek için  buraya tık
Mutlu kalın...

20 yorum:

  1. Kokulu taş dedikleri şeyde bu şekilde mi yapılıyor acaba?

    YanıtlaSil
  2. Kokulu taşı bilmiyorum ama sizin sorunuz çok güzel bir etkinlik yapma denemesi fikri verdi. Çok teşekkürler. Fırsatını bulduğum en yakın zamanda uygulayıp , yayınlayacağım. Harikasınız : ))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paris alçısı denilen ,yapı marketlerde bulunan alçılardan biri olmalı heralde.

      Sil
  3. Ahhh yorumu okumadan aklıma benimde kokulu taşlar geldi:) senden güzel bir çalışma bekliyoruz ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yakında yayınlayacağım canım hazır ama yayınlayamadım

      Sil
  4. Merhaba benim alçımda kuruduğunda baloncuklar oluştu ne yapabilirim bununla ilgili olarak ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. merhabalar alçıda hava kabarcığı oluşmaması için sıralama şu şekilde (kartonpiyer alçısı için yaklaşık)
      1- 60-70 ml suya 100 gram alçı tozu ilave edilir
      2- hava kabarcığı oluşmaması için karışımı yavaşça ve iyice karıştırmaya özen gösterin
      3-Karıştırma süresi 1-3 dk geçmemeli ve iyice karışmalıdır sertleştirmeden
      4-Hava kabarcıklarını önleme yollarından biri de titreme hareketi ile kalıbın sallanmasıdır.Ben slikon kalıba iki parmağım ile tık tık vuruyorum birde . Bunlar engelleybiliyor. Alçının sıvılığı krep hamuru gibi yada çok daha az sert olursa kabarcık ihtimali daha az oluyor. Hamur olması gerekenden katı olursa da kabarcık çok oluyor. Karıştırırken havalandırmadan karıştırmak hep aynı yöne .
      umarım işinize yarar

      Sil
  5. Merhaba alcidan sus esyasi yapip para kazanabilir miyim

    YanıtlaSil
  6. Merhaba.. balocuklar! hakkında için teşekür ederim işime yaradı .

    YanıtlaSil
  7. Çok güzel olmuşlar.İlkokul da bizde yapmıştık.konya alçı fiyatları

    YanıtlaSil
  8. Çok güzel bir uygulama olmuş.Ellerinize sağlık.konya alçı firmaları

    YanıtlaSil
  9. Alçinin içine biraz şap koyarsaniz mermer benzeri bir madde elde edersiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba piyasada kokulutas tozu dıye bırsey var sap demıssınız bunun hammaddesıde bumudur bılgınız varmı bırde karbeyaz halcı tozu varmıdır bılgınız varmı bu konuda acaba tesekkurler

      Sil
  10. Hangi boyaları kullandınız boyarken

    YanıtlaSil
  11. Hangi boyaları kullandınız boyarken

    YanıtlaSil
  12. Hangi boyaları kullandınız boyarken

    YanıtlaSil
  13. Bol ve bol kaşığı kullanilir bu islemler icin.Alci bicagi ve tahta spatülle de alci sekillendirilir.

    YanıtlaSil
  14. Bol ve bol kaşığı kullanilir bu islemler icin.Alci bicagi ve tahta spatülle de alci sekillendirilir.

    YanıtlaSil
  15. Kartonpiyer alci aljinat alçiyla aynimidir el kalıbı çıkartmak için kullanabilirmiyim.yoksa aljinat alçı mı almam gerek

    YanıtlaSil
  16. Merak edilen nerdeyse her şeyin cevabı var. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil