10 Ağustos 2017 Perşembe

Adana Arkeoloji Müzesi ve Müze Kompleksi Açıldı


Adana Arkeoloji Müzesi nihayet  açıldı. 1924 yılında açılan ve Türkiye'nin en eski 10 Müzesinden biri olan bu müzede yaklaşık 18.000 arkeolojik Eser ve 26.000 sikke bulunmakta. Henüz hepsi sergiye sunulmamış.
Adana'nın 49 dereceyi bulan sıcaklarında harika bir havalandırma sistemi var.  Bu kadar geniş alanı serinletemezler bunalırım  diye   düşünmeyin, gelip mutlaka bir uğrayın. Cafe'si de açılmış, üstüne güzel Türk kahvesi içmek çok iyi gelecektir.  Türkiye'nin en büyük müzesinin içinde neler var derseniz gelin  birlikte bakalım.



Bu yeni açılan müze, eski müzeye göre çok daha ferah ve geniş. Tarihi eserlerin  yerleştirme şekli ve sunumu çok daha iyi. Müzede bence en inanılmaz parça; milattan önce 1000 yılından kalma küçük kristal heykel. Yurt dışındaki örnekleri gibi o kristal heykelin benzerini yapıp, müze içinde satılır ise harika bir hediyelik olur.


Eski müzede bulunan Hitit dönemine ait  aslan, lahitler, tarihi küpler, mancınık gülleleri burada. Silifke Taşucu ve Uzuncaburç'tan getirilen iki adet Augustus heykeli, Tarsus tan getirilen Truva Savaşı' nın anlatıldığı Akhilleus (Aşil) Lahti çok güzel bir şekilde temizlenmiş ve sunuma hazırlanmış.

En özel parçalardan biri olan, Seyhan Baraj Gölü'nün yapılması ile sular altında kalmış olan, Augusta antik şehrinden kurtarılarak getirilen;  yılan saçlı Medusa kabartmalı lahit; tüm ihtişamı ile sizi bekliyor, bence gözden kaçırmayın.

Karataş Magarsus antik kenti'nden getirilen, insan boyutundaki bronz Karataş heykeli diğer heykeller arasında hemen dikkat çekiyor.
Yukarıdaki resim küçük ok başları. İnsanlığın gelişim evreleri küçük maketlerle çocukların dikkatini çekecek şekilde hazırlanmış. Gayet eğitici ve güzel olmuş.



68400 metrekarelik alanı ile Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun en büyük Müzesi. Adana’nın çok eski sanayi kuruluşlarından biri olan ve  ünlü yazar Orhan Kemal’in de bir süre bekçi olarak çalıştığı dışı ateş tuğlası kaplı, 1907 yılında açılan Milli Mensucat Fabrikası’nın binasına ve arsasına inşa edilen, müze kompleksi içinde; Arkeoloji Müzesi, Kent Müzesi, Tarım Müzesi, Sanayi Müzesi, Etnografya Müzesi, Çocuk Müzesi ve Mozaik Müzesi planlanmış, ancak bir kısmı henüz tamamlanmamış.



Obsidyen taş,  yani cam görünümlü volkanik taşlar, o çağlarda Çukurova da kullanılmış. Alttaki resim Obsidyen çekirdeği. Neolitik çağdan kalma. Obsidyen taşı eski çağlarda kehanet taşı olarak da adlandırmış. Aynı zamanda ok ucu olarak da kullanmışlar. Bu taşı eski çağlarda Aztekler  gecenin ve karanlığın tanrısı olarak kabul etmiller ve mayalar da ayna yapımında kullanmışlar.







 Neolitik Çağ'a aitait  damga ve mühürler. Günümüzdeki gibi şahıslar ya da devletler tarfından kullanılmış. Farklı çağlara ait örnekler var.




Hitit fırtına tanrısı olan Tarhunda.Son derece ihtişamlı bir heykel. İki adet boğanın çektiği bir savaş arabasında tasvir edilmiş. Adana ili Yüreğir ilçesi Çine Köyü sınırları içinde, tarla sürülürken tesadüfen bulunmuş ve hemen koruma altına alınmış. Boyu yaklaşık 2 metre.


Çukurova'nın Doğu kesiminde kurulmuş olan pek de bilinmeyen Kizzuwatna ülkesi, Hitit krallarının tıpta ileri olması nedeniyle özellikle ziyaret ettiği bir devlet.  Bu devlet Hititlerin en güçlü olduğu dönemde bile kültürel özelliklerini korumuş, Hitit Devleti ile eşitlik esasına dayanan anlaşmalar imzalanmış, pek çok harika eser bırakmış bir antik devlet.



Kil hamuru tabletler, içine kuartz, mika ve saman karıştırılarak hazırlanan ve  kamıştan divit ile üzeri yazılan, kurutulup fırınlanma sayesinde sağlamlaştırılan tabletler. Üstteki tabletleri görünce Oğlum bunlar " IPad'e benziyor" dedi ben de" Evet ilk hali "diye cevap verdim. : ))







Yukarıdaki heykel milattan önce 1000 yılından kalma yukarıda bahsettiğim kristal heykelcik. O kadar küçük ve o kadar büyüleyici ki.  Fırtına tanrısı Tarhunda'yı geçince solda.  Sakince büyülüyor ziyaretçileri.




Milattan önceki zamanlarda bile biz kadınlar parfüme, masaj ve güzelliğimize  düşkünmüşüz. Ah biz kadınlar ah : ))  "Alabastron " parfüm ya da masaj yağı saklamak için kullanılan açılı ağızlı ince uzun parfüm kapıları, İsa'dan önce 11 yüzyılda bile varmış. Alttaki resimdeki  alabastronlar bu örneklerden bazıları. 





Çok şık takılar vardı altın takılar. Orijinalleri burada cok benzerleri ise Altınbaş'ın Hitit serisinde. Özellikle çok güzel kolye ve küpeler var. Ne zevkli kadınlar varmis.








Arkaik dönem heykelleri, mezar taşları, bebek lahitleri çok ilginç idi. Daha önce hiç bebek lahidi görmemiştim.  Çağlar önce olsa bile bebek lahitlerini ( mezarlarını ) görmek beni hüzünlendirdi.




Yukarıdaki üç sutun sunak. . Aşağıdaki resimdekiler ise ağız, göz ve alın bantları. Altından yapılmış ölüler için.







Oklar, tarihi bıçaklar, bu buhurdanlıklar tarihi haçlar, Mersin Viranşehir Kuyuluk bölgesinden gelen antropoid lahitler (insan biçimli)  ve diğerleri sizi bekliyor. Emeği geçen herkesin eline sağlık. Selçuklu'dan Osmanlı'ya yaşanan süreç ve  eserler, mezar taşlarını inceleyerek Adana Muzesi'nin sonlarına yaklaştık. 

Biraz teknolojik destek gerekiyor; o dönemlerin farklı dillerde dinlenebildigi  kulaklık, geniş ekranda farklı dillerde o dönemin ve eserlerin tanıtıldığı eserlerin bulunduğu bölümde  tanıtım filmleri, dönemi canlandıran daha cok balmumu heykel, çocuklar için sanat ve arkeoloji kazı atölyelerinin yapıldığı sanat atölyeleri gibi.






Osmanlı ve selçuklu dönemine ait cok güzel mezar taşları var. Balmumundan heykeller çok başarılı yapılmış. Yöresel ve tarihsel kıyafetler ile dönemsel figürlerin olması , genel yerleşim planı çocukların müzeden sıkılmasını engelliyor ve merak uyandırıyor. Gözümden kaçan bir yer var mıydı bilmiyorum müze ortopedik engelliler için uygun bir gezme alanı.












Yukarıdaki rölyef Ay tanrısı ya da doğrusu tanrıçasına ait. Kireç taşından yapılmış. Zeus'un kızı, Apollon'un kız kardeşi Selene de deniliyor.  Bazı kültülerde ay tanrısı dişi olarak kabul edilmiş. Çok güzel bir kabartma. Kabartmalı mezar taşları ile  turumuzu tamamlıyoruz. Mutlu Kalın...





Arkeolojı ve genel bilgi olarak yararlanılan kaynaklar :

  • http://www.muze.gov.tr/tr/muzeler/adana-arkeoloji-muzesi
  • http://www.adanakulturturizm.gov.tr/TR,180181/adana-yeni-muze-kompleksi-hizmete-acildi.html
  • http://arkeofili.com/adana-muze-kompleksi-acildi/
  • https://eksisozluk.com/ay-tanrisi--1312573
  • https://www.uludagsozluk.com/k/alabastron/

3 yorum:

  1. Emeğine sağlık canım, çok teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar oncelikle bu konunuzla ilgili yorum yapmayacagimi sirf bir an once gormeniz icin son yazina yazmak istedim.sayfaniza 2 yas etkinlikleri ararken geldim vee ilk sayfaniza kadar tek tek geriye dogru gittim 3 mart 2013 teki yaziniza kadar tek tek inceledim dogum gunleri sunnet gezi etkinlikler telefonumn sarji fulldu su an bitmek uzere vee gordum ki cocuklari icin alanini degistirmis biri var ve bu kadar guzel seylerin arkasinda boyle birini gordum sizi gonulden tebrik ediyorum maille iletisime gecmek istiyorum.kızim 28 aylik ve montessori hakkinda az cok bilgim var ama bi haftalik plan yapiyorum sonraki haftaya tekrar zorlaniyorum sizin yillik aylik planlariniz varmi yardimci olursaniz cok ama cok mutlu olurum.ilk defa bi blogta yorum yaziyorum.geri donus yaparsaniz cok mutlu olurum.cok mutlu kalin :)

    YanıtlaSil
  3. Muhteşem.
    Görebilmeyi çok isterdim. Adana'ya gidersem aklımda olsun. Tamamlanınca çok daha güzel olacaktır.

    YanıtlaSil